Servitrisen, Slas och mästerkocken

Lena Sahlberg började servera på Pelikan 1994. Hon kan konsten.
- Jag har mött många underbara gäster. Alla behöver de uppmärksamhet. Man lär sig se hur de mår och de blir så glada om man bryr sig.

Många kända namn har passerat genom åren. Lena Sahlbergs favorit är författaren Stig Claesson, kallad Slas, (1928-2008). Han gav ut 88 böcker och var också tecknare. Han tillbringade mycket tid på Pelikan.

Lena Sahlberg berättar en episod som illustrerar hans särställning.
- Stig kom ner till krogen och var nog lite bakis. Han hade bestämt sig för att han ville ha spagetti. Ur innerfickan drog han fram ett knippe pasta. Det fanns inte på menyn men jag gick ut och bad kocken ordna det.

Lena Sahlberg lyckades inte. Kocken var en av Stockholms mest eftersökta. En stolt finländare som inte ville krusa, ”finns det inte på menyn så finns det inte”. ”Man kan inte heller komma till Operakällaren med oxfilé i innerfickan”. Men Slas stod på sig. Lösningen blev att krogens dåvarande ägare fick koka spagettin i pentryt på krogens kontor.

Lena Sahlberg berättar att varje år i februari samlas ett antal herrar för att äta på Pelikan och hylla Stig Claesson och framför allt hans bok ”Vem älskar Yngve Frej?”. Boken är från 1968 och filmades 1973.

Grosshandlarmiddag för herrar och damer.

I början av förra seklet var Pelikan, dåvarande värdshuset Port Artur, en av utposterna på Södermalm, alldeles innan åkrar och ängar bredde ut sig mot Söder. Det var kanske här som grosshandlarna blandades med droskägarna för en rejäl bit mat och ett järn innan de gav sig av hemåt.

Känt är att hästdragna foror kantade Blekingegatan vid den här tiden och att det, dock obekräftat, fanns rum att hyra i Pelikanhusets övre regioner. Den tidens kuskar behövde med all säkerhet härbärgeras innan det bar av igen.

Att ett rejält och vällagat mål mat var uppskattat då såväl som nu, har fått oss att fundera på en Grosshandlarmiddag, komponerad med alla de tidstypiska inslagen. Vi kan bekräfta att övernattning dock inte längre är möjlig.

Grosshandlarmiddag

Grogg
En ”Grosshandlare”
4 cl Eau-de-vie och sockerdricka

Förrätt
”Gubbröra”
Ansjovis, ägg, gräslök, dill och persilja

Varmrätt
Fläsklägg med rotmos och tre sorters senap

Dryck
2 starköl 40 cl och 6 cl ​Aalborg Jubileum, som serveras i isad gumma

Efterrätt
Kaffe med avec 4 cl och ​Pelikans tryffel