Historiens vingslag

I etthundratio år har det drivits restaurang i de vackra jugendinspirerade lokalerna på Blekingegatan 40.

Men husmanskostens himmel har äldre anor än så. Krognamnet skickar historiska trådar ner i 1800-talet, 1700-talet och ända till 1600-talet.

1664
öppnade källaren Pelikan

Det var år 1664 som vinskänken Hans Georg Cron öppnade källaren Pelikan på Österlånggatan i Gamla Stan. År 1720 var det dags för krogen Pehlekahn att flytta till Svartmangatan, en av stadens äldsta gator som utgick från Gamla Stans centrum, Stortorget.

Där blev krogen kvar i tretton år innan den 1733 flyttade till Slussen-området där den skulle bli kvar till 1931, i nära 200 år. Restaurangen låg på Brunnsbacken, området där Hornsgatan och Götgatan mynnar, nuvarande Södermalmstorg. Här kom krognamnet så småningom att få handfast gestalt. På restaurangens rotunda i glas och järn, en slags veranda med tak, fanns en skulpturgrupp, en pelikanhona som matade sina tre ungar.

Stockholmssupé

Pelikan hade under många perioder rykte om sig att vara Söders (som då hette Åsön) bästa restaurang. På 1730-talet var det mycket av en hamnkrog för alla som jobbade i och kring de många segelfartygen som låg vid kajerna där Gamla Stan mötte Åsön.

På 1860-talet beskrevs krogen som en av de tre bästa i Stockholm för en supé, ”där skickliga hushållerskor lagar sund och välsmakande svensk husmanskost”. Men Brunnsbacken, som var adressen, förändrades. Det gamla pumphuset och brunnen försvann. Tunnelbygget för järnvägen kom igång 1866. Pelikan byggdes ut och om. Och fick till exempel ett särskilt rum med två telefonapparater.

En krona och femtio öre

En krog med namnet Pelikan fanns kvar på platsen ända till 1931 då bebyggelsen revs för att bereda plats för den nya Slussen. Sista kvällen serverades fyra rätter och smörgåsbord som tillsammans kostade en krona och femtio öre. Parallellt föddes och levde på Blekingegatan 40 det som skulle bli dagens Pelikan. Där drev Stockholms utskänkningsaktiebolag, Port Arthur, en krog.

Varför den fick namn efter det som i dag är en stadsdel i den kinesiska staden Lüshunkou är inte lätt att veta. Port Arthur var i alla fall år 1904, när krogen öppnades, en plats som det ryska kejsardömets flotta just förlorat efter ett japanskt angrepp.

År 1904 stod restaurang­fastigheten på Blekinge­gatan 40 färdig

Det var ovanligt att ett hus byggdes enbart för att från början vara krog. Stockholms utskänkningsaktiebolag var ett allmännyttigt icke vinstdrivande bolag – med rötter i nykterhetsrörelsen - som hade tillstånd till utskänkning och försäljning av brännvin under kontrollerade former. Ett slags föregångare till systembolaget. Bolaget hade ett 30-tal krogar och skulle servera bra mat hellre än sprida dryckesseden. De stängde tidigt och hade hårda serveringsregler.

Motbokens restriktioner gjorde att köerna kunde ringla långa ut på Götgatan för den åtråvärda tilldelningen av alkohol, två vita och en brun. Motboken var ett sätt att reglera alkoholkonsumtionen ända fram till 1955. Ransonen för män var 15 centiliter, till exempel två glas renat och ett glas eau-de vie. Kvinnor fick hälften i den mån de vistades i krogmiljön.

Damtoalett först 1984

Pelikan fick sin separata damtoalett först 1984 i samband med att två kvinnor köpte krogen.

Uppdraget att utforma huset på Blekingegatan under början av 1900-talet hade gått till arkitekten Sam Kjellberg. Han var en av de mest anlitade arkitekterna i Stockholm.

Huset blev stort med många olika utrymmen som genom åren fick lite olika användning. Festvåning, spritförsäljning, lägenhet för källarmästaren. Liksom förstås ett par olika kroglokaler. Den stora hallen, en matsal med väggfast bänkinredning och höga paneler i brunt och den mer exklusiva restaurangmiljön à la stadshotell. Med sina vita linnedukar fick den namnet Linnematsalen.

År 1969 köpte SARA, Sveriges Allmänna restaurangbolag, krogen på Blekingegatan och döpte om den från Port Arthur till det traditionstyngda namnet Pelikan. År 1984 köptes etablissemanget av två kvinnor som kom att driva det i nästan trettio år. I december 2013 klev nya ägare in som förutom Pelikan, bland annat driver anrika Blå Porten på Djurgården.